Nieuwe kijk op kunst

Papier Marmeren is een unieke kunst waarbij je op water kunt schilderen. De kunst is uniek, omdat er geen identieke versie gemaakt kan worden op het water. Zie de video voor een duidelijke beeld hoe "ebru" gemaakt wordt. Iedere kunstwerk komt verschillend uit door de diverse technieken. De verf op het water is van milieu vriendelijke materialen gemaakt.

Deze kunststroom werd vroeger, 1000 jaar geleden, gebruikt voor communicatie tussen koninkrijken/gemeentes. Doordat op de achter kant van brieven een unieke, niet te vervalsen ebru patroon gemaakt werd. Daarnaast werd ebru in die tijd ook gebruikt om boeken te kaften.


Deze speciale en unieke kunst is vernoemd naar het Perzische woord ''Ebru'', wat wolk betekent. Het wordt ook wel papiermarmeren genoemd doordat de gemaakte patronen vaak op marmer lijkt.

Klassiek Ebru

Ebru is te verdelen in twee categorieën: klassieke ebru en moderne ebru. Bij klassieke ebru kun je meer abstracte patronen en bloemen maken op het water. Het verdikte water zorgt ervoor dat de verf niet naar de bodem zakt en de gal zorgt ervoor dat de verf niet met elkaar mengt. Zo kan je alle kleuren op het water beheersen en het gewenste patroon creëren. Daarna wordt het papier op het water gelegd, zodat het papier de verf inzuigt. Als laatst wordt het papier afgedrogen en klaar is je kunstwerk.

Net als op het video.

Modern Ebru

In moderne Ebru-kunst wordt de techniek toegepast op 3D-objecten, stoffen, leer en tassen, in plaats van op papier. De afgelopen jaren heeft Ebru meer aandacht gekregen en zijn 3D-objecten pas recentelijk in de Ebru-wereld geïntegreerd.

Bij Ebru Art House bieden wij workshops aan over zowel klassieke als moderne Ebru-technieken. Zo kunt u bij ons een onvergetelijke workshop volgen. Onder het kopje "Onze Workshops" vindt u ook een overzicht van de locaties waar wij tot nu toe zijn geweest.

Unieke Workshop - Team Uitje - Rustgevende workshop