Nieuwe kijk op kunst

Papier Marmeren is een unieke kunst waarbij je op water kunt schilderen. De kunst is uniek, omdat er geen identieke versie gemaakt kan worden op het water. Zie de video voor een duidelijke beeld hoe "ebru" gemaakt wordt. Iedere kunstwerk komt verschillend uit door de diverse technieken. De verf op het water is van milieu vriendelijke materialen gemaakt.

Deze kunststroom werd vroeger, 1000 jaar geleden, gebruikt voor communicatie tussen koninkrijken/gemeentes. Doordat op de achter kant van brieven een unieke, niet te vervalsen ebru patroon gemaakt werd. Daarnaast werd ebru in die tijd ook gebruikt om boeken te kaften.


Deze speciale en unieke kunst is vernoemd naar het Perzische woord ''Ebru'', wat wolk betekent. Het wordt ook wel papiermarmeren genoemd doordat de gemaakte patronen vaak op marmer lijkt.

Klassiek Ebru

Ebru is te verdelen in twee categorieën: klassieke ebru en moderne ebru. Bij klassieke ebru kun je meer abstracte patronen en bloemen maken op het water. Het verdikte water zorgt ervoor dat de verf niet naar de bodem zakt en de gal zorgt ervoor dat de verf niet met elkaar mengt. Zo kan je alle kleuren op het water beheersen en het gewenste patroon creëren. Daarna wordt het papier op het water gelegd, zodat het papier de verf inzuigt. Als laatst wordt het papier afgedrogen en klaar is je kunstwerk.

Net als op het video.

Modern Ebru

Bij moderne ebru wordt het art toegepast op 3D-objecten, stoffen, leer en tassen, dus niet op papier. In de afgelopen jaren heeft ebru meer aandachtig gekregen en 3D objecten worden pas gebruikt in de ebru wereld.

Ebru wordt tussen leerling en de artiest gegeven, niet voor grote groepen. Wij, Ebru Art House, hebben en geven workshops over ebru. Zowel voor klassieke als modern ebru. Zo kunt u met meerdere personen samen een ebru art maken. Onder het kopje onze workshops, zie je ook de plekken waar wij tot nu toe zijn geweest.

Maak kennis met de ontspannende kracht van water en kleuren!

Heb je ooit op het water geschilderd ?

Boek dan een workshop

Video